
«Så dere har god takhøyde i dette selskapet? Jo, takhøyde er bra, men har dere tenkt på hva dere bruker den til?» Det var spørsmålet som foredragsholder, Tor Haugnes, stilte til oss i Atkins en dag vi satt som tente lys på hjemmekontoret vårt for å få litt inspirasjon til vår årlige strategisamling, som i år måtte foregå på Teams.
Vi hadde egentlig ikke tenkt så mye over det før, for alle er jo enige i at god takhøyde, det er fint å ha. Men akkurat hva vi skulle bruke den til, -tja, si det. Haugnes fikk oss til å tenke litt på dette, og han hadde naturligvis også et forslag til nyttig bruk av mye luft under taket. «Hvis det er god takhøyde, så betyr det at det er mulighet for å få tilbakemeldinger og korreksjoner.» Ah ja, det er sant. Tilbakemeldinger er disse små dultene som holder oss på et godt spor og kan gjøre livet godt å leve for både kollegaer og andre vi omgås i det daglige. Jammen det er jo strålende! Det vil vi ha, var vi skjønt enige om alle sammen.
Takhøyde er forresten en relativ størrelse. Min mann og hans tre søsken er 20cm høyere enn meg, så fra deres perspektiv framstår taklampa over spisebordet som en stor trussel i det noen raskt reiser seg opp fra julemiddagen. Jeg har aldri skjønt problemet, for jeg må ta sats og hoppe for å kræsje med den lampa. Da jeg var ny i familien for 30 år satt den fine svigerfamilien min og venta i spenning på at jeg skulle stange i lampa. Det var innvielsesseremonien der i huset, men skuffelsen var like stor hver gang. For meg var takhøyden stor fra dag én.
Men tilbake til strategisamlingen til Atkins. Noen få minutter var vi godt fornøyde med hva vi kunne bruke takhøyden i firmaet til, men så tikket det inn et spørsmål i chat’n til høyre: «Hvordan vet vi at vi får tilbakemeldinger, da? Vi vet ikke hva vi IKKE får tilbakemeldinger på?» Ja, det er sant. Det vi ikke vet har vi ikke vondt av, sies det, men det er jo faktisk akkurat motsatt! Tor Haugsnes hadde et godt svar på dette spørsmålet også: «Du skal spørre noen som du kjenner godt og som vil deg vel.» Ja visst, for her kommer de fine kollegaene i Atkins inn. Heldige meg, som har noen å gå til og be om tilbakemeldinger fra. Men kan det være ujevnt fordelt om man synes man har noen som kan være en sånn sparringspartner? Føles takhøyden lik for alle? Se det må vi være observante på hvis vi skal fortsette å være med i konkurransen om å ha den beste takhøyden.
Jeg syns jeg har kollegaer som kan gi meg tilbakemeldinger, men jeg vet jo egentlig ikke. For en ting er å være flink til å gi tilbakemeldinger, men det er kanskje en enda større kunst å ta imot tilbakemeldinger. Noen ganger er vi så fulle av oss selv at vi ikke engang forstod at vi fikk en tilbakemelding. For noen er det en medfødt evne å både gi og ta imot tilbakemeldinger, men for de fleste er det ikke slik, og det må rett og slett øves på.
Takhøyden er altså en relativ størrelse, og vi skal bruke den til noe fornuftig. Vi må jobbe for å bevare den hver dag, og vi må holde øyne og øre opp for at ikke noen kollegaer får et ublidt møte med en lavthengende taklampe.
Les om hvordan vi kontinuerlig jobber med å dele våre erfaringer her
Disse refleksjonene er skrevet av Anne-Lise Katle, som har jobbet som linjeleder og prosjektleder med IT i mer enn 20 år innen blant annet telekom og helse. Anne-Lise leder vårt fagområde innen Prosjekt-, Program- og Porteføljestyring (P3M).
Illustrasjon: Shutterstock.com